EMDR

Waarom EMDR therapie?

Omdat het een zeer krachtige en wetenschappelijk onderzochte methode is.

Coaching en/of therapie brengen vaak inzichten waar mensen vervolgens concreet mee aan de slag kunnen in hun dagdagelijks leven. Op basis van de verworven inzichten kijken ze anders naar zaken of veranderen ze dingen in hun leven. Soms echter kan je nog zoveel inzicht hebben, het helpt je niet vooruit. Je weet wel wat je zou moeten doen of hoe je naar situaties kan kijken maar je gevoel wil niet volgen.

Bijvoorbeeld:

  • Ik weet wel dat ik voor mezelf mag opkomen maar toch voelt het niet zo.
  • Ik weet wel dat ik me niet schuldig moet voelen, dat het niet mijn fout is maar toch voelt het zo.
  • Ik weet wel dat ik fouten mag maken maar toch voelt het niet zo.
  • Ik weet wel dat ik niet bang moet zijn, maar toch voelt het niet zo.


Dit heeft te maken met onderliggende blokkades die ontstaan zijn door een éénmalige schokkende gebeurtenis die we meemaakten of een opeenstapeling van meerdere ervaringen in het verleden die we niet goed hebben verwerkt. Wanneer wij vervolgens in het heden situaties meemaken die lijken op deze eerdere ervaringen activeren ze onmiddellijk en vaak onbewust een kettingreactie van gevoelens, lichamelijke ervaringen en denkprocessen met een grote negatieve lading.

Vergelijk het met een wonde. Wanneer wij ons gesneden hebben in onze vinger gaan we deze wonde ontsmetten en er een pleister op doen. Daarna gaat ons lichaam de wonde genezen. Wij hoeven daar niets voor te doen. Het herstelproces verloopt vanzelf. Soms echter ontstaan er complicaties, een bepaalde bacterie bijvoorbeeld die ervoor zorgt dat de wonde niet spontaan kan genezen. Ons natuurlijk herstellend vermogen faalt in dit geval.

Op eenzelfde manier gaat het met alle moeilijke dingen die we in ons leven meemaken. Een valpartij met de fiets, een ongeval met de wagen, een relatiebreuk, het verlies van een dierbare, pesterijen. Het zijn allemaal zaken die onze mentale veerkracht op de proef stellen, die een mentale wonde veroorzaken die doorgaans vanzelf herstelt. Wanneer echter onze natuurlijke verwerking faalt komen deze gebeurtenissen vast te zitten in foutief opgeslagen geheugennetwerken die vervolgens automatisch blokkerende gedachten en gevoelens teweegbrengen in het heden.

Hoe werkt EMDR?

Via het activeren van herinneringen en tegelijk bilateraal stimuleren.

Via EMDR wordt er rechtstreeks gewerkt op onderliggende blokkades. Door onverwerkte herinneringen terug op te roepen en tegelijk bilaterale stimulatie toe te passen zorgen we ervoor dat foutief opgeslagen herinneringen herwerkt worden en geïntegreerd worden in gezonde geheugennetwerken. Het resultaat is dat de onbewuste blokkades doorbroken worden waardoor denken en voelen meer in balans zijn. Actuele triggers in het hier en nu hebben niet langer de krachtige emotionele impact die ze voorheen hadden. De vermogen om de mentale wonde te genezen is terug geactiveerd.
Wat kan je verwachten?

Een proces op maat van jouw noden en waarbij jij je voldoende veilig voelt.

Wanneer ik met jou reeds een traject ben gestart in het kader van stress en burnout of ingrijpende gebeurtenissen zal ik met jou de mogelijkheid bespreken om EMDR therapie toe te passen als we merken dat er een intensiever traject nodig is door onderliggende blokkades.

Je kan ook rechtstreeks contact opnemen als je problemen ervaart waarvan jij denkt of je huisarts adviseert dat EMDR wel eens een goede hulp zou kunnen zijn. Denk daarbij aan moeilijke situaties die je hebt meegemaakt en die je niet kunt loslaten of terugkerende angsten,… . Ik bekijk dan steeds met jou wat juist je hulpvraag is en of EMDR de aangewezen methode is om met jou aan de slag te gaan. We gaan nooit direct over tot de eigenlijk verwerking met bilaterale stimulatie maar doorlopen eerst een aantal voorbereidende stappen. Op die manier weet jij goed waar je je aan kan verwachten en voel je je ook veilig en op je gemak om in het proces te stappen.Wie mag EMDR toepassen?

Erkende EMDR Europe practitioners hebben de nodige opleiding voor het toepassen van kwalitatieve EMDR therapie gevolgd.

Je vindt de lijst met erkende practitioners, heel wat extra informatie waaronder wat EMDR juist is, wanneer het wordt toegepast en hoe het werkt op deze website terug.